PATHWAYS, TRAILS & URBAN LANDSCAPES

 

Sturt Reserve Rowing Launch and Recreation Precinct

Client: The Rural City of Murray Bridge
Construction Period: 16 Weeks
Value: $990,000

Project Scope: The Rural City of Murray Bridge have embarked on a process of “activating” the river front adjacent the Murray Bridge Community Club through the renewal of the existing path network, lighting, soft landscapes and the introduction of interactive art. The site is to be developed in many stages spanning a period of 10 years with a view of increasing the use of the space through improving the general amenity of the area.

The project scope of Stage 1 included the removal of the existing concrete footpath, public lighting and turf and replacement with a feature exposed aggregate shared use path, granite stone paving bands, new LED lighting, stormwater drainage and a variety of soft landscapes including irrigated planted garden beds, mulched surfaces and instant turf. The project also introduced bespoke furniture, BBQ’s and artwork connected with the history of the site.

Innovation: The site, being adjacent the Murray River and beneath/around significant native vegetation, required careful environmental controls to avoid tree protection zones and water sedimentation. Tree protection zones were delineated using temporary fencing and hydro-excavation was employed to excavate the root zones whilst silt fencing and “turkey nests” were utilised to prevent soil entering the water course.

 

Waterfall Gully to Mount Lofty Summit Trail Restoration

Client: Renewal SA
Construction Period: 6 Weeks
Value: $155,000

Project Scope: Remedial works and upgrade of the existing walking trail from Waterfall Gully to Mount Lofty Summit in the Cleland Conservation Park. The project scope includes remedial works to eroded creek bank and slope slippages, removal of failed pavement surfaces, re-shaping to form improved drainage lines, granular pavement construction, formation and placement of 2km of exposed aggregate reinforced concrete paved trail surface, construction of new boardwalk, renewal of existing timber decking and minor masonry works along the existing trail route.

 

Mount Barker Plaza - Gawler and Stephen Street

Client: District Council of Mount Barker
Construction Period: 14 Weeks
Value: $550,000

Project Scope: Upgrade of the Gawler Street / Stephen Street Intersection which includes improved landscaping, new seating, tree up-lighting and a paved plaza area along Stephen Street (South) between the Barker Hotel and Town Hall buildings together with overhead catenary lighting. 

Pedestrian and traffic management was a difficult task on this project, Camco implemented a plan which allowed the safe flow of pedestrians around the perimeter of the work site while maintaining access to the local businesses. Trenching works were required around the existing street trees which was carried out in consultation with the council arborist.

 

Doctors Road and States Road, Onkaparinga Hills - Shared Use Path

Client: City of Onkaparinga
Construction Period: 10 Weeks
Value: $275,000

Project Scope: Construction of shared use path from States Road to Coast to Vines Trail. The project scope includes the removal of existing pathways and kerbing, installation of new drainage and concrete pathways, pram ramps, traffic signs, kerbs and gutters.Construction of shared use path from States Road to Coast to Vines Trail. The project scope includes the removal of existing pathways and kerbing, installation of new drainage and concrete pathways, pram ramps, traffic signs, kerbs and gutters.

Innovation: The existing levels and alignment didn’t quite match the design following setout. Working closely with our Client, we were able to implement subtle change to achieve the design intent whilst still ensuring construction was carried out to a high standard. The existing levels and alignment didn’t quite match the design following setout. Working closely with our Client, we were able to implement subtle change to achieve the design intent whilst still ensuring construction was carried out to a high standard.

A section of the path adjacent the creek had significant trees with shallow roots. To prevent potential root damage we opted to forgo base construction in this zone, and implement a specially designed control joint “Tripstop”  to overcome any future movement issues.